Kategorier
Hälsa

Ett arbete som sker akut

Akut betyder att något är så pass brådskande att det måste åtgärdas direkt. Men om du har akuta besvär med dina tänder så är det ändå inte till akuten du ska åka. Det finns speciella tandläkare.

Inom många olika yrken kan det krävas att man arbetar med akuta situationer. Om en takpanna har blåst ner under natten, så kanske det kan börja läcka in vatten i huset. Något som kan innebära ytterligare skador och stora kostnader.

Men när det gäller akuta behov inom sjukvården så handlar det om annat än stora kostnader. Däremot kan det innebära att tillståndet kan förvärras om det inte åtgärdas. Och under tiden kan det även vara en stor plåga med allvarliga smärtor för patienten. Även om det inte alltid är livshotande.

Som en superhjälte

En akuttandläkare är lite som en superhjälte. Du rusar genom Stockholms gator för att ge lindring mot dina tandsmärtor och där står plötsligt tandläkaren i sin klinik. Med vit rock, munskydd och ett lugn som gör att du vet att du snart kommer att må bättre.
Den trygga rösten och den mjuka stolen, vaggar dig nästan till sömns. Även om ljudet av tandläkarborren och sugen i mungipan kan uppfattas som obehagliga av vissa. Snabbt och lätt konstateras det vilken skada du har fått och därefter åtgärdas den. Kanske helt och hållet eller med hjälp av en provisorisk lagning, tills du får en tid hos din ordinarie tandläkare. Därefter kan du lättad och smärtfri åka hem igen.