Kategorier
Juridik

Vad händer när man slutar vara sambo

De flesta har nog hört talas om sambolagen. Man vet att den beskriver vad som händer ekonomiskt när man separerar. Vem som ska ha vad. Men vad innebär den egentligen mer rent konkret?

När lagen kom pratades det generellt om att det blev som att vara gifta. Att den liknade äktenskapslagen och att allt delas lika. Något som inte stämmer. Ta till exempel Nina och Anders. De hade varit sambo i 13 år när de bestämde sig för att bryta upp. Ett gemensamt beslut som ändå gjorde ont.

Huset de bodde i hade gått i arv i Anders familj. När Nina flyttade in hade det varit i dåligt skick. De renoverade tillsammans och på grund av sambolagen räknade Nina med att huset skulle delas. Precis som de varit gifta. Men så var inte fallet. Anders bodde i huset innan hon flyttade in. Det spelade ingen roll att hon stått för alla dagliga inköp och vissa räkningar medan han gjort inköpen till renoveringen. Hon kände att det hon betalat inte räknades.

Ta hjälp innan allt rasar

Trots att det bar emot att vända sig till utomstående bokade Nina en tid hos en jurist. Hon behövde rådgivning och kunskap om vad som egentligen gällde i hennes fall.

Genom juristen fick hon lära sig att detsamma gällde för andra egendomar. Därför var bilen, som hon köpt för egna pengar, hennes. Detsamma gällde den aktieportfölj som hon fått av sin far, vilket gladde henne. Men hon hade lärt sig en läxa att ta med sig i framtiden. Läs mer om bodelning på denna sida: svenskbodelning.se